امیر قطر به دعوت رهبران حماس وارد نوار غزه شد

شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی، امیر قطر، امروز سه شنبه ٢ آبان (٢٣ مهر) در نخستین سفر یک رهبر خارجی به نوار غزه از زمان تسلط جنبش اسلامگرای حماس بر این منطقه، برای انجام یک دیدار رسمی به دعوت دولت حماس وارد این بخش از سرزمین های فلسطینی شد.
شیخ حمد از طریق مصر به غزه سفر کرده و هواپیمای حامل او صبح سه شنبه در فرودگاه العریش، واقع در شمال صحرای سینا به زمین نشست. امیر قطر و همراهان او با اتومبیل به سوی گذرگاه مرزی مصر و غزه عزیمت کردند.

مراسم استقبال رسمی از امیر قطر و همسرش با حضور اسماعیل هنیه، نخست وزیر تشکیلات اداری حماس در غزه، برگزار شد.
قرار است امیر قطر در جریان این دیدار در مراسم افتتاح یک طرح خانه سازی در نوار غزه شرکت کند. هزینه اجرای این طرح به مبلغ بیش از دویست و پنجاه میلیون دلار توسط دولت قطر تامین شده و هدف از آن، کمک به بازسازی این منطقه جنگ زده است.
شبه نظامیان حماس در ژوئن سال ٢٠٠٧ پس از درگیری های خونین با ماموران پلیس تشکیلات خودگردان، آنان را از غزه اخراج کردند و به این ترتیب، جنبش حماس اداره امور این بخش از اراضی فلسطینیان را در دست گرفت در حالیکه سرزمین های فلسطینی واقع در کرانه باختری رود اردن در اختیار تشکیلات خودگردان قرار دارد.
نوار غزه در غرب اسرائیل واقع شده و با توجه به نبودن تسهیلاتی فرودگاهی در این سرزمین و کنترل آب های ساحلی آن توسط نیروی دریایی اسرائیل، تنها مسیر ورود به آن از داخل اسرائیل یا از طریق مرز غزه با مصر است.

دیدار امیر قطر از غزه پول و اعتبار دیپلماتیک برای حماس به همراه آورده است
دفتر رئیس جمهوری مصر با صدور بیانیه ای از سفر امیر قطر به غزه استقبال کرده و آن را در راستای تلاش های دولت مصر برای مقابله با محاصره اقتصادی این بخش از سرزمین های فلسطینی توسط اسرائیل دانسته است.
گفته می شود که طی روزهای اخیر، شمار قابل توجهی از ماموران امنیتی قطر برای آماده کردن مقدمات سفر امیر این کشور وارد غزه شده اند.
مقامات حماس تشریفات گسترده ای را برای استقبال از شیخ حمد تدارک دیده اند و خیابان های غزه با پرچم های قطر و فلسطین و تصاویر بزرگی از امیر قطر و شعارهایی در قدردانی از او تزیین شده است.
دولت قطر با تشکیلات خودگردان فلسطینی نیز روابط نزدیکی دارد و کوشیده است به عنوان میانجی، اختلاف بین حماس و تشکیلات خودگردان را رفع کند.
دستاورد دیپلماتیک حماس
سفر امیر قطر به غزه واکنش تشکیلات خودگردان فلسطینی را نیز به دنبال آورده است.
به گزارش آسوشیتدپرس، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی در تماس تلفنی با امیر قطر، از کمک او به مردم غزه سپاسگزاری کرده، اما تاکید داشته است که تشکیلات خودگردان تنها نماینده قانونی و شناخته شده همه فلسطینیان است.
بر اساس این گزارش، محمود عباس از امیر قطر خواسته است تا در ملاقات با رهبران حماس، لزوم آشتی بین جناح های رقیب فلسطینی و خاتمه شکاف بین فلسطینیان را به آنان گوشزد کند.

با آغاز حرکت اعتراضی علیه حکومت بشار اسد جنبش حماس مقر خود را از سوریه خارج کرد
در حالیکه اسرائیل و برخی کشورهای غربی جنبش حماس را یک سازمان تروریستی می دانند و از برقراری ارتباط با آن سر باز زده اند، سفر امیر قطر، که در سال های اخیر به عنوان یک رهبر تاثیرگذار در صحنه سیاست منطقه حضور داشته، قطعا یک دستاورد مهم دیپلماتیک برای حماس محسوب می شود.
تا پیش از این، حماس عمدتا به حمایت کشورهایی مانند ایران و سوریه متکی بوده است.
سفر امیر قطر پس از آن صورت می گیرد که اسماعیل هنیه، نخست وزیر حماس در غزه، حمایت خود را از قیام مردم سوریه برای دستیابی به آزادی سیاسی ابزار داشت که باعث خشم حکومت سوریه شد.
دفتر سیاسی جنبش حماس از سال ١٩٩٩ در دمشق، پایتخت سوریه مستقر بود، اما آقای هنیه در ماه فوریه اعلام کرد که این گروه مقر خود را از سوریه به مصر و قطر منتقل کرده است.
در جریان تحولات اخیر منطقه خاورمیانه، موسوم به بهار عربی، دولت قطر، که روابط بسیار نزدیکی با ایالات متحده دارد، فعالانه از قیام های ضد دولتی در لیبی و مداخله نظامی علیه حکومت سابق آن کشور حمایت کرد.
در حال حاضر نیز، قطر از جمله حامیان مخالفان حکومت سوریه محسوب می شود و مقامات سوری دولت آن کشور را به کمک مالی و تسلیحاتی به گروه های مخالف متهم کرده اند.
به گفته برخی ناظران، پاسخ مثبت امیر قطر به دعوت یک جنبش اسلامگرا به معنی شناسایی اهمیت اسلامگرایان در صحنه سیاسی کشورهای منطقه، از جمله مصر است. یکی از اهداف احتمالی این سفر می تواند ترغیب رهبران حماس به تعدیل مواضع این گروه باشد.
به گفته برخی منابع، شیخ حمد همراه با همسر و ولیعهد خود به غزه سفر کرده است.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *