مذاکرات اتمی مخفیانه سعدآباد, و رژیم پاره پاره ولی فقیه


از راست، محمد خاتمی، حسن روحانی، وزیر خارجه وقت بریتانیا و وزیر خارجه وقت فرانسه در مذاکرات سعدآباد
 

دفتر حسن روحانی بار دیگر مذاکرات اتمی سعدآباد را ‘افتخارآمیز’ خواند

پخش مستندی از تلویزیون دولتی ایران که به مرور پرونده اتمی این کشور از جمله مذاکرات اتمی در زمان دولت محمد خاتمی پرداخته، اعتراض دفتر حسن روحانی، مسئول پیشین مذاکرات اتمی ایران را در پی داشته است.

محتوی سلسله مستندی به نام صراط که از تلویزیون دولتی ایران در حال پخش است، بنابر نامه اعتراضی دفتر آقای روحانی “برنامه ای مخرب، سراسر اهانت آمیز و خلاف واقع” توصیف شده است. خبرگزاری فارس محتوی این نامه را منتشر کرده،

تاکنون چهار قسمت از این مستند از شبکه سوم تلویزیون ایران پخش شده است.
پیش از این نیز دفتر اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس جمهوری پیشین ایران به محتوی این مستند اعتراض کرده بود.
دفتر آقای هاشمی رفسنجانی گفته بود در این مستند به گونه ای القا شده که گویی رئیس جمهور وقت ایران با پیشنهاد معاون خود مبنی بر تمدید دوره ریاست جمهوری و افزایش آن به سومین مرتبه موافق بوده است.
منظور از این اشاره، یادآوری گفته های عطاالله مهاجرانی، معاون وقت آقای هاشمی رفسنجانی است که گفته بود می شود دوره ریاست جمهوری او را برای سومین دوره تمدید کرد.
اکبر هاشمی رفنسجانی در جریان یک سخنرانی این پیشنهاد را رد کرده بود.
اینک دفتر حسن روحانی به مستند صراط اعتراض کرده است.
دفتر مسئول پیشین مذاکرات اتمی ایران، گفته است که مذاکرات سعدآباد از “قطعات افتخارآمیز تاریخ سیاسی” ایران است.
مذاکرات سعدآباد چه بود؟
در جریان حضور همزمان سه وزیر خارجه وقت بریتانیا، فرانسه و آلمان در اوایل پاییز ۱۳۸۱در تهران با هدف مذاکره بر سر برنامه های اتمی ایران، این گفت و گوها در کاخ سعدآباد تهران برگزار شد و به همین نام شهرت یافت.
در جریان مذاکرات سعدآباد، دولت ایران پروتکل الحاقی معاهده منع و گسترش سلاح های اتمی را پذیرفت و فعالیت های غنی سازی اورانیوم خود را به حال تعلیق درآورد.

علی لاریجانی نتیجه مذاکرات سعدآباد را “گرفتن آب نبات در برابر دادن مرواید” تعبیر کرده بود

پروتکل الحاقی اجازه بازرسی های سرزده از مراکز اتمی ایران را برای بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی فراهم می کرد و به گفته طرف‌های مذاکره، تعلیق غنی سازی اورانیوم این کشور هم زمینه “اعتماد سازی و رفع شبهات” درباره برنامه اتمی ایران را ممکن می ساخت.
برخی از منتقدان دولت ایران در همان زمان تعلیق فعالیت های غنی سازی اورانیوم را “خیانت” توصیف کردند.
علی لاریجانی، رئیس کنونی مجلس ایران که پس از کناره گیری حسن روحانی، مدتی دبیر شورای عالی امنیت ملی و مسئول مذاکرات اتمی در دولت محمود احمدی نژاد شد، توافق سعدآباد را “گرفتن آب نبات در برابر دادن مروارید” تعبیر کرده بود.
دفاع از مذاکرات سعدآباد
آقای روحانی که دفتر او به تازه ترین روایت از مذاکرات اتمی سعدآباد واکنش نشان داده، چندی پیش در گفت و گو با یکی از روزنامه های تهران گفته بود که توافق سعدآباد با حمایت کامل آیت الله علی خامنه ای، رهبر ایران انجام شد و پرونده اتمی ایران را از خطر ارجاع به شورای امنیت سازمان ملل در آن زمان دور کرد.
در آخرین روز فعالیت دولت محمد خاتمی، ایران به تعلیق غنی سازی اورانیوم پایان داد و در دولت آقای احمدی نژاد هم این کشور با سرعت بیشتری برنامه غنی‌سازی اورانیوم را پیگیری کرد.
کمتر از یک سال پس از روی کار آمدن دولت آقای احمدی نژاد، پرونده اتمی ایران از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع شد.
این شورا ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد، تاکنون شش قطعنامه صادر و چهار دور تحریم علیه ایران وضع کرده است.
موضوع فصل هفتم منشور ملل متحد مربوط به “تهدید و نقض صلح جهانی و تجاوز” است.
کشورهای غربی می گویند نسبت به نیات ایران درباره برنامه غنی سازی اورانیوم تردید دارند اما ایران ضمن رد اتهامات غرب، می گوید که اهداف این کشور از غنی سازی اورانیوم کاملا صلح آمیز است!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *