ستاره فرمانفرمایان، مادر مددکاری اجتماعی ایران، درگذشت

ستّاره فرمانفرمایان، پایه گذار “مدرسه عالی مددکاری اجتماعی تهران” و معروف به مادر مددکاری اجتماعی ایران، در آمریکا درگذشت.

خانم فرمانفرمایان در سال ۱۲۹۹ شمسی در شیراز به دنیا آمد. پدرش شاهزاده عبدالحسین میرزا فرمانفرما از شخصیت های بانفوذ قاجار بود.


او در دوران تحصیل در آمریکا در رشته های جامعه‌‌‌شناسی و مددکاری اجتماعی تحصیل کرد و در زمینه‌ حقوق خانواده و کودکان به مطالعه پرداخت.

ستّاره فرمانفرمایان پس از بازگشت به ایران، در سال ۱۳۳۷ موفق به تاسیس “مدرسه‌ عالی مددکاری اجتماعی تهران” برای تربیت مددکاران اجتماعی شد و بعدتر ریاست سازمان بهزیستی را برعهده گرفت.

تاسیس “مراکز رفاه” خانواده، انجمن های تنظیم خانواده، انجمن‌‌های راهنمایی بهداشت و خانواده و تلاش برای اصلاح قوانین و حقوق مربوط به زنان از دیگر فعالیت های او بود.

ستّاره فرمانفرمایان در سال های دهه ۵۰ و ۶۰ میلادی، به دعوت سازمان ملل متحد، برای اجرای طرح های مددکاری اجتماعی در خاورمیانه به عراق و پس از آن به مصر، سوریه و لبنان سفر کرده بود.

او در کتابش با عنوان “دختری از ایران” که ترجمه فارسی آن هم منتشر شده، به شرح زندگی در خانه پدرش در میان بیش از سی خواهر و برادر -که بعدها بسیاری از آنها از افراد سرشناس سیاسی – اجتماعی ایران شدند- و نیز به روایت فعالیت های خودش و زندگی پرفراز و نشیبش پرداخته است.

محمد مصدق، نخست وزیر سابق ایران، پسر عمه ستّاره فرمانفرماییان بود.

ستّاره فرمانفرمایان پس از انقلاب سال ۵۷، بازداشت شد و پس از اینکه به نوشته خودش، با کمک های آیت الله طالقانی آزاد شد، در سال ۱۳۵۸ از ایران به آمریکا مهاجرت کرد.

او در ۹۱ سالگی در خانه اش در لس آنجلس درگذشت.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *