در اقتصاد جمهوری اسلامی :سه شنبه سیاه

روزسیاه، زلزله اقتصادی، فروپاشی اقتصاد و یا هر صفت بدتری را میتوان برای هر روز اقتصاد ایران برگزید، اما اتفاقات سه شنبه 30 آذرماه سال 90 را نمی توان از دامان اقتصاد کشور زدود. دراین روز کلیه فعالیت های اقتصادی متوقف شد، نرخ دلار و طلا رکوردهای جدید برجای گذاشتند، اقتصاد ایران در پی تصمیم کشور کوچک امارات برای تعلیق فعالیت مالی با ایران فلج شد و در نتیجه سیاه ترین چشم اندازها را به فعالان اقتصاد کشورنمایاند. سه شنبه 30 آذر 90 چنان بر مردم ما سیاه شد که سیاهی شب یلدا را فراموش کردند.
طی ماههای گذشته حداقل در دوبی همه از پخش روزانه میلیونها دلار یا “درهم” بین بازرگانان یا شرکتهای ایرانی در امارات توسط بانکهای اماراتی خبر دارند و همه میدانند که این وجوه از محل واگذاری بخشی از فروش نفت ایران به شرکت های نفتی امارات است و باز هم خبر دارند که ایران نفت خود را با 30 دلار کمتر از ارزش واقعی خود در اختیار این شرکتها ( یا بعبارتی شیوخ امارات ) قرار داده است. این از همان دور زدنهایی است که بهمنی رئیس کل بانک مرکزی مدام بر زبانش جاری است. براحتی میتوان حدس زد که با فروش دلار با ارزشی بالاتر از نرخهای دولتی، ایران قصد دارد وانمود کند که نفت را به ارزش واقعی خود می فروشد.
مقامات امارات بارها صراحتا اعلام کرده اند که قطعنامه های شورای امنیت در باره ایران را بند به بند اجرا خواهند کرد و هرچند ایران را در بدست آوردن انرژی هسته ای محق میدانند ولی ابایی هم ندارند که همراهی خود با مجامع بین المللی برای اجرای تحریمها را اعلام کنند.
تحریم ها به حساس ترین نقطه خود نزدیک میشوند. بانک مرکزی فقط چند ماهی فرصت دارد تا بقول بهمنی تحریم ها را دور بزند و البته بازهم با دست خالی بجای اولیه خود برگردد. با فرصت شش ماهه کاخ سفید برای به اجرا درآوردن تحریم بانک مرکزی ایران، مقامات بلندپایه امریکا سفرهای توجیهی خود به کشورهای همسایه ایران را شروع کرده اند. سفر دیوید کوهن معاون خزانه داری امریکا به امارات فاصله چندانی با سه شنبه ذکرشده نداشت. حتی بهمنی هم در جلسه غیر علنی هفته پیش مجلس این سفر را در ارتباط مستقیم با اتفاقات اخیر و سمتگیری جدید مالی امارات اعلام کرد.
موضوع به همین جا هم ختم نمیشود. هفته گذشته ناگهان انتقال میلیونها دلار توسط امارات به ایرانیها متوقف شد و در مدت کوتاهی نرخ دلار در بازار ایران مثل موشکهای شهاب به آسمان جهید. امارات همزمان با مصاحبه محمد المکتوم با سی ان ان و دفاع وی از حق دستیابی ایران به انرژی هسته ای، مانع از گردش مالی بین صرافها و در نتیجه تاجران ایرانی شد. اگر چه موضوع بطورعلنی اعلام نشده است ولی اعلام توام با دستپاچگی توقف ثبت سفارش جهت واردات از امارات توسط مقامات ایران نشانگر اینموضوع است که امارات بانکهای ایرانی را در زمره تحریم ها قلمداد و اجازه فعالیت های مالی با ایران را به آنها نمیدهد. از این پس سیستم بانکی ایران نخوهد توانست با امارات معاملات مالی انجام دهد و این همان نتیجه اولیه ای است که دیوید کوهن دنبال می کرد.
پیک نت 5 دی 1390 گزارش ویژه پیک نت

Iran Economy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *